Havai Hat Kablosu

Havai Hat İletkenleri

Havai Hat İletkenleri

Havai Hat İletkenleri Havai Hat kablosu Alüminyum Bakır İletkenler, santrallerde üretilen elektrik enerjisini tüketim bölgelerine taşıyan ve bu bölgelerde dağıtan hatlarda kullanılan iletkenlerdir. 

Öznur Kablo Bakır Havai İletkenler

Enerjinin taşınması ve dağıtımında kayıpların en aza indirgenmesi için havai hatlarda kullanılacak iletkenler yüksek iletkenlik özelliğine sahip malzemelerden üretilmelidir. 

Diğer yandan, havai iletkenler mekanik yüklere ve doğa şartlarına karşı yeterince dayanıklı, aynı zamanda mümkün olduğunca hafif malzemelerden seçilmelidir. Hattın iletkenliği ile mekanik dayanımı, kullanılan iletkenin çapı ve yoğunluğu ile ilişkilidir. 

Havai Hat

Gerek taşıdıkları akımdan gerekse de dış etkenlerden dolayı havai iletkenler kolayca ısınır. Bu durumda hattın direnci artar ve direkler arasında gerili olan iletkenlerde sarkmalar görülür. Dolayısıyla iletim hatlarında kullanılan iletkenlerin ısı dayanımı da iyi olmalıdır.

İletken olarak kullanılan en yaygın malzeme bakır ve alüminyumdur veya çelik özlü alüminyum iletkenlerdir. Enerji iletim hatları, kar, buz, rüzgâr, yağmur, güneş vb. dış etkenlerden dolayı fazladan bir kuvvete maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle, iletkenler bu gibi olumsuz etkilere dayanacak şekilde seçilmelidir. 

Havai Hatlar

İletken seçiminde en çok enerji kaybı, optimal maliyet, gerilim düşümü, ısınma durumu ve korona kaybı dikkate alınmalıdır.

Enerji iletim ve dağıtımında kullanılan, havai iletkenler, som (içi dolu veya masif) tek tel veya örgülü çok telli olarak bakır veya alüminyumdan yapılır. 

Som telden yapılan iletkenler bir cins malzemeden ve içi dolu bir tek tel halinde 10 mm2 kesite kadar imal edilir. Bazı özel durumlarda kullanılmak üzere 16 mm2 lik olanları da yapılmaktadır. 

Örgülü çok telli iletkenler ise aynı veya aynı cins metalden imal edilir. İnce tellerin spiral şekilde örülmesiyle meydana getirilen çıplak iletkenlerdir. 

Örgülü iletkenler, büyük kesitlerde montaj kolaylığı, esnek oluşu, kangal haline getirilebilmeleri ve taşınma kolaylığı sebebiyle tercih edilir.

Bakır İletkenler

Havai hat iletkenlerinde aranan başlıca özellik, iletkenliğinin iyi ve çekme dayanımının büyük olmasıdır. Bu özelliklere en uygun malzeme, çekme dayanımı soğuk çekilerek artırılmış olan yarı sert bakırdır.

Soğuk çekme işlemi sırasında bakır iletkenin çekme dayanımı önemli ölçüde artmasına rağmen iletkenliğinde çok az azalma meydana gelmektedir.

Öte yandan bakır hem pahalı hem de ağır bir iletkendir. Bu nedenle günümüzde havai hatlarda bakır iletkenler yerine daha ucuz ve hafif olan alüminyum iletkenler kullanılmaktadır.

Alüminyum İletkenler (AAC)

Alüminyum iletkenler, bakıra göre daha ucuz ve hafif olduklarından dolayı enerji dağıtımında en yaygın kullanılan iletkenlerdir.

Alüminyumun yoğunluğu, yaklaşık olarak bakırın % 30’u olduğundan daha hafif bir iletken malzemedir. Ağır iletkenler ağır direk yapılarının kullanılmasını gerektirdiğinden, iletkenlerin hafif olması havai hatlarda bir zorunluluktur.

Buna ilave olarak, alüminyum iletkenlerin taşınması, işlenmesi ve montajı, ağır bakır iletkenlere göre daha kolydır.

AAC olarak da tanımlanan bu tür iletkenler, %99.7 elektrolitik olarak  arıtılmış alüminyum külçelerden üretilmektedir

Tam Alüminyum Alaşımlı İletkenler (AAAC)

Bu iletkenler, yüksek mekanik dirence sahip ve alüminyum ve çelik özlü alüminyum iletekenlere nazaran çok daha fazla korozyon direncine sahip olduğundan, enerji nakil ve dağıtım hatlarında kullanılmaktadır

Ağırlık ve gergi oranı yüksek olduğundan, diğer iletken tiplerine nazaran tercih edilirler. Alüminyum yapısına çinko, nikel, silisyum, ve demir katılarak oluşturulan alaşımlarla, öz iletkenliği % 2-3 oranında azaltılabilir.

Bakır, gümüş veya magnezyum katılarak oluşturulan alüminyum alaşımları ile de öz iletkenliği & 5-10 oranında artırılabilir. Tam alüminyum alaşımlı iletkenleraynı çaptaki çelik özlü alüminyum iletkenlerine göre daha iyi korozyon direncine ve daha yüksek elektrik iletkenliğine sahiptir.

Çelik Özlü Alüminyum İletkenler (ACSR, St-Al):

ACSR olarak da bilinen bu iletkenler, % 6-40 oranında değişen çelik özler üzerine sarılmış alüminyum iletkenler ile yüksek çekme ve gerilme özelliklerine uygundur.

Bu tür iletkenler, nehir geçişleri ve direk aralıkları uzun olan enerji nakil hatlarında kullanılmaktadır. Çelik özlü iletkenlerin en büyük özellikleri yüksek gerilme mukavemeti, düşük ağırlık, daha az sayıda mesnet ile daha fazla iletim hat mesafesinin sağlanmasıdır.

Saray Elektrik Öznur Kablo bayisidir. Öznur Kablo Ürünlerini en uygun fiyatlarla firmamızdan temin edebilirsiniz.

Hava Hat İletkeni ve diğer Öznur Kablo ürünlerindeki iskonto oranlarınızı öğrenmek için hemen arayınız.

Öznur Kablo Katalog

Öznur Kablo Bayisi Saray Elektrik :

Perpa: Perpa Ticaret Merkezi A Blok Kat: 5 No: 295 Şişli – İstanbul

Karaköy: Emekyemez Mahallesi Bankalar Caddesi Yanıkkapı Sokak No:30/A Karaköy Beyoğlu İSTANBUL